MXGP Italija

Gajser tokrat drugi
16.04.2017 19:10 Uredništvo

Tim Gajser je na peti dirki svetovnega prvenstva v italijanski Pietramurati osvojil drugo mesto.

Gajser je bil v prvi vožnji tretji, v drugi pa je zmagal, kar je bilo na koncu dovolj za drugo mesto. Zmagal je domačin Antonio Cairoli, ki je bil prvi v prvi vožnji in drugi v drugi. Tretji je bil Švicar Arnaud Tonus.

V prvi vožnji sta bila pred Gajserjem Cairoli in Tonus. Drugo vožnjo je slovenski dirkač brez težav dobil, za njim sta se uvrstila Cairoli in Gajserjev moštveni sotekmovalec Rus Jevgenij Bobrišev.

Na dirki za VN Trentina prvič v tej sezoni Gajser ni bil edini Slovenec; na startu sta bila še Klemen Gerčar in Peter Irt, ki pa sta prvo vožnjo končala v ozadju. Irt je bil 33., Gerčar pa 38. V drugi sta oba Slovenca popravila dosežke, Gerčar je bil 27., Irt pa 29. Takšni sta bili tudi končni uvrstitvi na zanju prvi letošnji dirki.

Gajser je pokazal dva obraza; v prvi vožnji ni bil povsem zanesljiv, dve napaki pa sta omogočili tekmecem, da so ga zrinili na tretje mesto. Nekaj časa je bil sicer tudi povsem na vrhu, ko se je po startu prebil na drugo mesto in nato prehitel domačega aduta Cairolija, ki pa se je hitro vrnil na najboljši položaj; večino te vožnje je bil nato slovenski dirkač, ki pa se je v Trentinu pred množico navijačev v rumenem počutil skorajda kot doma, drugi, na koncu pa tretji, saj ga je nekaj krogov pred koncem prehitel še Švicar.

A izhodišče po polovici dirke je bilo dobro, še boljši pa je bil nato začetek druge vožnje; slovenski mojster motokrosa je najhitreje potegnil s starta, italijanski mojster je ostal ob njem in nato za njim, potem pa je sledila prava mala katastrofa za Cairolija. Po napaki in padcu v tretjem zavoju je zdrsnil globoko v ozadje in kazalo je, da ne bo nič z visoko uvrstitvijo.

Toda medtem ko se je Gajser udobno s precejšnjo prednostjo vozil na prvem mestu, se je jezni Cairoli začel prebijati naprej. Do sedmega mesta je prišel brez večjih težav, prva večja ovira je bil Tonus, potem pa je moral pokazati vse znanje, odločnost in tudi nekaj agresije, da se je včasih nekoliko na silo prebil mimo tekmecev.

Zadnja branika Gajserjeve skupne zmage na dirki - če bi namreč Italijan ostal tretji ali slabši, bi v seštevku slavil Gajser - sta bila v zadnjih dveh krogih Jeffrey Herlings in Jevgenij Bobrišev. Italijan pa je oba prehitel na enak način, z agresivnim vstopom v zavoj, kjer je že pred tem pridobival mesta, tako da se je v zadnjem krogu le prebil na zanj rešilno drugo mesto. Na koncu je imel Italijan 47 točk, Slovenec pa 45.

"Bil sem kar malo jezen. Tim me je zaprl, nato sem padel in na tej stezi se je zelo težko prebijati iz ozadja. Vozil sem na vso moč, spodbujali so me navijači in res sem vesel, da mi je uspelo priti do zmage," je bil takoj po dirki Cairoli prepričan, da ga je mlajši slovenski tekmec na začetku druge vožnje oviral.

Zadovoljen pa je bil tudi Gajser, čeprav mu je na koncu zmaga ušla: "Dobro je, tudi drugo mesto je zelo v redu. Imel sem dve povsem različni vožnji, prva ni bila najboljša, druga pa precej boljša. Vse je bilo super, prav užival sem, predvsem pa gre velika zahvala vsem mojim navijačem tukaj. Slišal sem jih v vsakem zavoju, res je bilo odlično," je črto pod dirko, ki ji lahko mirno reče domača v SP, potegnil Gajser.

V Italijo je po zmagi v Mehiki pred 14 dnevi prišel na prvem mestu skupnega seštevka s 156 točkami, najbližji zasledovalec Cairoli jih je imel 136. Po današnji dirki pa je razlika manjša le za dve točki (201-183). Tretji Belgijec Clement Desalle je s 151 že precej oddaljen.

Sezona se bo nadaljevala že naslednji teden s preizkušnjo za VN Evrope v nizozemskem Valkenswaardu.


O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija