VN Francije

Zmaga po 28 krogih boja
21.05.2017 15:45 Peter Košenina Yamaha

Maverick Vinales je zmagovalec dirke razreda MotoGP za VN Francije v Le Mansu. Po celo dirko dolgem boju z Valentinom Rossijem in Johannom Zarcom je Španec na koncu slavil tretjič letos. Valentino Rossi je po vodstvu v zadnjem krogu naredil dve napaki in odstopil.

Nov asfalt na dirkališču v Le Mansu je bil razlog za izjemno zanimivo dirko kraljevega razreda. Pred začetkom so napovedovali čase okrog 1:33.5, nato pa so dirkači v zadnjih krogih dirke vozili več kot sekundo hitreje. Iz prve štartne vrste so začeli sami Yamahini dirkači in njihovi motocikli so se na, za spremembo, suhem in toplem asfaltu odrezali odlično. Po štartu se je proti prvemu ovinku najbolje pognal domačin Zarco, ki je na navdušenje stotisočglave množice v vodstvu tudi po prvem krogu ostal s presenetljivo lahkoto. Maverick Vinales in Valentino Rossi sta se vozila tik za njim, drugi dirkači pa so v tem času zaostali za dobro sekundo. Vinales se je za prehitevanje Zarca odločil po šestih krogih in mu potem poskušal uiti, vendar se Francoz ni pustil zmesti. Preprosto je povečal svojo hitrost in ostal v neposredni bližini. Ker Vinalesov pobeg ni uspel, se tudi Rossi ni trudil prehiteti Zarca, saj so vsi trije ostali povsem skupaj.

Zadaj so se v skupini vozili Marc Marquez, Cal Crutchlow, Andrea Dovizioso in Dani Pedrosa, ki se je z dobim štartom med prvih sedem prebil s trinajstega štartnega mesta. Marquez je zasledovalcem ušel dovolj, da ga niso mogli ujeti, so se pa zato resneje lotili drug drugega. Dani Pedrosa je svojo hitrost iz kroga v krog povečeval in ko se je prebil mimo Doviziosa, je želel takoj tudi mimo Crutchlowa. Španec je z Britancem opravil z eno samo grobo potezo, v kateri je v desnem ovinku priletel v dirkača pred seboj, ga odrinil in tako pridobil mesto. Crutchlow je bil prisiljen pobrati motocikel, s čimer je izgubil toliko časa, da se je mimo odpeljal tudi Dovizioso. Pedrosa bi lahko svojo agresivnost opravičil s hitrostjo, saj je v krogih, ki so sledili, vztrajno zmanjševal svoj zaostanek za Marquezom.

V drugi polovici dirkačev so neobičajno velik davek pobrale tehnične težave. V prvih krogih so zaradi njih odstopili kar štirje Ducatijevi satelitski dirkači – Bautista, Abraham, Barbera in Redding, pozneje pa sta bila ob stezi prisiljena parkirati še Petrucci in Aleix Espargaro. Deset krogov pred koncem dirke se je v pesku tretjega ovinka spet znašel Marc Marquez – že tretjič v dveh dneh. Španca je v hitrem desnem ovinku motocikel prehitel in na peti dirki sezone je drugič letos ostal brez točk.

Spredaj se ni spremenilo veliko, a pet krogov pred koncem je imel Vinales pred Zarcom že več kot pol sekunde prednosti. Za Rossija je bil to znak za napad, saj si ni želel, da bi mladi Španec ušel predaleč. Francoza je prehitel nato pa odpeljal dva neverjetna kroga, v katerih je Vinalesa povsem ujel. Za razliko od drugih dirk so dirkači v Le Mansu hitrost stopnjevali in oba Yamahina tovarniška dirkača sta v zadnjih krogih drug za drugim rušila rekorde steze. Sprva nerazburljiva dirka se je proti koncu spremenila v pravo srhljivko, po kateri gledalcem ni več ostali veliko nohtov.

Rossi je Vinalesa prehitel na začetku 25. kroga, tri kroge pred koncem dirke. Vinales se je na vso moč trudil ujeti neverjetno izkušenega Italijana, a se je ta več kot uspešno branil. V zadnji krog je pripeljal v vodstvu, Vinales pa je bil preveč daleč zadaj, da bi ga lahko napadel ob zaviranju za prvo kombinacijo dvojnih ovinkov. Do konca dirke bi lahko napadel le še na dveh mestih, a bi bilo obakrat prehitevanje veliko zahtevnejše. Rossi se je sredi kroga odločil braniti linijo in pri tem pred desnim ovinkom kombinacije Garage Vert zapeljal pregloboko v ovinek - Vinales je smuknil mimo. Neobičajna napaka je Rossija podžgala in Španca je hotel ujeti, čeprav je bilo do konca še manj kot pol kroga. Dve kombinaciji ovinkov pozneje se je zaradi nove napake znašel v pesku, iz katerega se ni mogel pravočasno izkopati.

Vinales je tako zmagal tretjič letos, na poti k zmagi pa je rekord steze podrl še enkrat – prav v zadnjem krogu. Johann Zarco je pred domačimi gledalci stopil na drugo stopničko, tretjo pa je »podedoval« Dani Pedrosa. V svetovnem prvenstvu so se z odstopom Valentina Rossija in Marca Marqueza stvari močno spremenile. Maverick Vinales je spet prevzel vodstvo, s 17 točkami zaostanka je zdaj drugi Dani Pedrosa, tretji Valentino Rossi pa zaostaja 23 točk. Marc Marquez je četrti in ima 27 točk zaostanka za vodilnim. Dva odstopa na petih dirkah sta preveč in Španec to ve.

Šesta dirka sezone bo dirka za VN Italije v Mugellu čez štirinajst dni.

VN Francije:

1
Maverick VIÑALES Yamaha 43'29.793
2 Johann ZARCO Yamaha +3.134
3 Dani PEDROSA Honda +7.717
4 Andrea DOVIZIOSO Ducati +11.223
5 Cal CRUTCHLOW Honda +13.519
6 Jorge LORENZO Ducati +24.002
7 Jonas FOLGER Yamaha +25.733
8 Jack MILLER Honda +32.603
9 Loris BAZ Ducati +45.784
10 Andrea IANNONE Suzuki +48.332
11 Tito RABAT Honda +50.036
12 Pol ESPARGARO KTM +52.661
13 Bradley SMITH KTM +53.179
14 Sam LOWES Aprilia +55.432
15 Sylvain GUINTOLI Suzuki +1'06.878

Prvenstvo:

1
Maverick VIÑALES Yamaha 85
2 Dani PEDROSA Honda 68
3 Valentino ROSSI Yamaha 62
4 Marc MARQUEZ Honda 58
5 Johann ZARCO Yamaha 55
6 Andrea DOVIZIOSO Ducati 54
7 Cal CRUTCHLOW Honda 40
8 Jorge LORENZO Ducati 38
9 Jonas FOLGER Yamaha 38
10 Jack MILLER Honda 29
11 Danilo PETRUCCI Ducati 26
12 Scott REDDING Ducati 26
13 Loris BAZ Ducati 19
14 Aleix ESPARGARO Aprilia 17
15 Andrea IANNONE Suzuki 15
16 Alvaro BAUTISTA Ducati 14
17 Tito RABAT Honda 13
18 Hector BARBERA Ducati 12
19 Karel ABRAHAM Ducati 9
20 Alex RINS Suzuki 7
21 Pol ESPARGARO KTM 6
22 Bradley SMITH KTM 6
23 Sam LOWES Aprilia 2
24 Sylvain GUINTOLI Suzuki 1

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija